Korčula apartmani    +385 (0)98 512 854 Stefi - Gršćica
English (UK)Hrvatski

Otok Korčula - Gršćica

O otoku Korčuli i mjestu Gršćica

Otok Korčula GršćicaOtok Korčula rese mnoge slikovite uvale i manji otočići. Uvala Gršćica jedno je od tih mjesta koje zadivljuje krajolikom sastavljenim od manjih uvala, otočića i zelenila. Uvala Gršćica također je i ribarsko mjesto s originalnom dalmatinskom rivom i mnoštvom slikovitih čamaca. Lijepo uređene betonska i šljunčana plaža osigurat će vam cjelodnevno uživanje u moru i suncu. Pogodnosti u blizini: restoran uz more s vrhunskom ribljom ponudom, iznajmljivanje čamaca, škola jedrenja, škola ronjenja.

Srednjodalmatinski otok Korčula je šesti po veličini otok na Jadranskom moru, dug je 46,8 km, prosječne širine 5,3 do 7,8 km, površine od 270 km2. Od poluotoka Pelješca dijeli ga Pelješki kanal, a medu njima je najmanja udaljenost 1270 m.

Sredinom otoka pružaju se polja i omanji doci s plitkom plodnom zemljom crvenicom (terra rosa), ponegdje ima pijeska (Lumbarda). Najviši vrh Klupca - 568 m, smješten je gotovo u središtu otoka izmedu sela Pupnata i Čare , zatim Gradina - 554 m, Kom - 510 m, Hum - 377 m. Otočna obala duga je 182 km, a obala obližnjih otočića daljnjih 54 km.
moreska Klima je na otoku vrlo blaga, mediteranskog obilježja. Srednje temperature su razmjerno visoke: godišnja je 16,80 C, a u najhladnijem mjesecu sjecnju 9,10 C, a najtoplijem srpnju 26,90C. Dnevne i godišnje razlike temperature su male, što je vrlo povoljno za poljoprivredu i turizam. Broj godišnjih sunčanih sati je visok, čak 2700. U pelješkom kanalu je gotovo uvijek vjetrovito, leti puše osvježavajući zapadnjak – maestral, pogodan za jedrenje; zimi jugoistočnjak, sjeveroistočnjak-hladna bura ili snažni sjeverac-tremuntana. Morske struje u Pelješkom kanalu su dosta slabe, pojačavaju jedino s jugom. Prosječna temperatura površine mora u ožujku je12,90 C, najtoplije je u srpnju i kolovozu te rujnu kada je prosjek 22,30 C.

Otok je dobro razveden nizom zaljeva i uvala. Sjeverna mu je obala razmjerno niska, lako pristupacna te ima nekoliko prirodnih od juga i istočnjaka zaštićenih luka: Korčula, Banja, Račišće, Vrbovica, Babina, Prigradica. Južna obala je razvedenija, ali mjestimice strma: tu su ponegdje stijene visoke i do 30 m nad morem, ima dosta sidrišta i uvala zaklonjenih od bure ali izloženih jugu: Zavalatica, Rasohatica, Orlanduša, Pavja Luka, Pupnatska luka, Prižba, Gršcica i dr. Najveca, najbolje zašticena uvala je Vela Luka na krajnjem zapadnom dijelu otoka.